Peningkatan Kemampuan Manajemen Usaha Mikro Kecil dan Menengah Desa Merangkai dalam Pengelolaan Usaha Ekonomi Berbasis Potensi Lokal
Abstract
This community service program aims to provide knowledge to the people of Merangkai Village which describes how to improve community business management capabilities in terms of managing, developing and improving economic businesses based on local potential. This information transfer was carried out in several stages, including socialization of the material to discussion sessions containing questions and answers and conveying the obstacles experienced. The application method used in this service is through lecture and discussion methods. In the first session, several materials in the fields of marketing, finance and human resources will be presented which are related to increasing the business management capabilities of village communities in managing, developing and improving economic businesses based on local potential. The next session will be opened with a discussion session in the form of questions and answers and also presenting obstacles so that solutions can be found. Apart from that, active community participation in all stages of activities is also the main focus in assessing the success of service. The results of the service showed a significant increase because the community service activities which were carried out face to face and in direct practice ran smoothly.
Downloads
References
Arsyad, L. 2010. Ekonomi Pembangunan, Edisi ke lima, Penerbit UPP STIM YKPN Yogjakarta.
Asandimitra, N., Widyastuti, W., Artanti, Y., Frianto, A., Tiarawati, M., & Untarini, N. (2022). Pelatihan Manajemen Usaha Dan Etika Bisnis Santripreneur Pada Pondok Pesantren Mukmin Mandiri Kota Sidoarjo. Jurnal Abdi Insani, 9(1), 67-77.
Astawa, D. dan Nengah, I. 2007. Pemberdayaan UKM dan Koperasi di Kabupaten Jembrana Provinsi Bali. Jurnal Ekonomi/Tahun XXI, No.01, Maret 2007 (pp:78- 95).
Atlantis Press. Winahyu, P., & Samsuryaningrum, I. P. (2022). Pembekalan Manajemen Usaha dan Labeling Produk Pada Usaha Onde-Onde Bu Jaka Bondowoso. Jurnal Pengabdian Masyarakat Manage, 3(1), 9-16
Baskoro, H., Sukaris, S., & Ismanto, H. (2022). Penyuluhan Manajemen Usaha Dalam Mendukung Usaha Bumdes Desa Prupuh. DedikasiMU : Journal of Community Service, 4(2), 198. https://doi.org/10.30587/dedikasimu.v4i2.3993
Dwidjowijoto, R. dan Wrihatnolo,R. 2007. Manajemen pemberdayaan sebuah pengantar dan panduan untuk pemberdayaan masyarakat. Jakarta: PT Elexmedia Komputindo Gramedia.
Halim,A.(2020).Pengaruh pertumbuhan usaha mikro, kecil dan menengah terhadap pertumbuhan ekonomi kabupaten mamuju. GROWTH Jurnal Ilmiah Ekonomi Pembangunan,1(2),157–172.
Hanidah, I., Santoso, M. B., Mardawati, E., & Setiasih, I. S. (2018). Pemberdayaan Pengrajin “Pindang Cue” Desa Jayalaksana Melalui Teknik Pengemasan, 7(1), 14–18.
Hastuti, P., ,A., Purnomo, A., Hasibuan, A., Aribowo, H., Faried, A.I., Tasnim, Ta., Sudarso, A., Soetijono, I.K., & Saputra, D.H. (2020). Kewirausahaan dan UMKM. Yayasan Kita Menulis.
Idayu, R., Husni, M., & Suhandi, S. (2021). Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa di Desa Nembol Kecamatan Mandalawangi Kabupaten Pandeglang Banten. Jurnal Manajemen STIE Muhammadiyah Palopo, 7(1), 73–85.
Indrawardana, I. (2012). Kearifan lokal adat masyarakat sunda dalam hubungan dengan lingkungan alam. Komunitas, 4(1), 1–8.
Indiraswari, S. D., Zakaria, F. A., Gultom, A. F., Suparno, S., & Tursini, U. (2023). Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah Mewujudkan Desa Maju di Era Society 5.0. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 25–30. https://doi.org/10.56393/jpkm.v3i1.1506
Kadeni, N. S. (2020). Peran UMKM (Usaha Mikro Kecil Menengah) Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. Equilibrium: Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Pembelajarannya, 8(2), 191–200.
Kotler, Philip. 2004. Dasar-Dasar Pemasaran Jilid I. Jakarta: Prenhallindo.
Natasya, V., Hardiningsih, P. (2021). Kebijakan Pemerintah Sebagai Solusi Meningkatkan Pengembangan UMKM di Masa Pandemi. Ekonomis: Journal of Economics andBusiness, 5(1), 141-148.
Pradani, R. F. E. (2020). Pengembangan Badan Usaha Milik Desa (Bumdes) Berbasis Potensi Lokal Sebagai Penggerak Ekonomi Desa. Juornal of Economics and Policy Studies, 1(1), 23–33. https://doi.org/10.21274/jeps.v1i1.3429
Saepuloh, A., Dewantoro, A. Q., & Sukaris, S. (2022). Pendampingan Manajemen Layanan dan Usaha Berorientasi Clean and Healthy Pada Pedagang Kaki Lima Sekitar Wisata Desa Hendrosari Kecamatan Menganti Gresik. Jurnal Pengabdian Manajemen, 1(2), 58-63.
Sedyastuti,K.(2018).Analisis pemberdayaan UMKM dan peningkatan daya saing dalam kancah pasar global. INOBIS: Jurnal Inovasi Bisnis Dan Manajemen Indonesia, 2 (1), 117–127.
Siwu,H.F.D.(2019).Strategi pertumbuhan dan pembangunan ekonomi daerah. Jurnal Pembangunan Ekonomi dan Keuangan Daerah,18(6).
Suarja, W. 2007. Pemberdayaan Ekonomi Rakyat melalui Program Pemberdayaan Koperasi, Usaha Mikro, Kecil, dan Usaha Menengah. Samarinda: Konvensi Nasional Media Massa Se-Indonesia.
Winahyu, P., & Samsuryaningrum, I. P. (2022). Pembekalan Manajemen Usaha dan Labeling Produk Pada Usaha Onde-Onde Bu Jaka Bondowoso. Jurnal Pengabdian Masyarakat Manage, 3(1), 9-16.